SJENERT: Prøver du å stå mest mulig bakgrunnen? Det er ikke uvanlig. Foto: Scanpix
SJENERT: Prøver du å stå mest mulig bakgrunnen? Det er ikke uvanlig. Foto: Scanpix Vis mer

| Tips

8 tips for å bli mindre sjenert

Det finnes ingen mirakelkur for å bli tøffere i trynet, men med enkle steg er du godt på vei.

TOPPGIRL.NO: Å være sjenert og blyg er langt ifra uvanlig, men i noen situasjoner kan det være både slitsomt og problematisk.

Det er ingenting galt i å være sjenert, men hvis du synes det er plagsomt, finnes det flere tips som kanskje kan hjelpe deg på veien mot å bli mer selvsikker.

Les også: Slik håndterer du at eksen går videre

Her er 8 tips for å bli mindre sjenert:

1. Snakk foran andre

Vi veeeet det, det er helt forferdelig og det kjennes ut som man er i ferd med å dø. Men skal du komme over blygheten, finnes det bare én ting du kan gjøre: øve, øve, øve! Et godt tips er å trene hjemme i forveien, gjerne foran speilet. Ha øyekontakt med deg selv når snakkingen blir for klein. Når du er komfortabel med det, kan du øve deg foran venner og familie.

2. Mingle på fester

Har du angret på at du dro det minuttet du kom inn døren på en stor fest? Dette er hva du bør gjøre når du er på fest neste gang: Fokusér på én person, kanskje på personen som også ser litt sjenert ut. Legg all energien din på å bli kjent med denne personen - kanskje klkker dere, kanskje ikke. Det spiller ingen rolle når du har klart å mingle!

3. Sett opp delmål

Ofte handler det om at du føler deg utilpass og tror at alle rundt deg mener noe om deg. For å kunne bli mindre sjenert, er det viktig å utfordre seg selv. Sett opp delmål! Første mål kan være å holde øyekontakt med den du snakker med gjennom hele samtalen.

4. Gi deg selv en belønning

Unn deg en belønning de gangene du føler at du har overgått deg selv. Når du for eksempel har snakket høyt i en gruppe eller blitt kjent med en ny person. Se på det som at du har fullført en stor oppgave og dermed trenger en belønning.

Les også: 11 grunner til å gå uten BH <3

5. Si det som det er

Det er ikke noe galt i være sjenert, og det er viktig å huske på. Sjenerte mennesker har ofte en tendens til å bry seg mye mer om andre og hvordan de har det. Vær stolt av dine personlighetstrekk!

6. Få bekreftelse

Pass på at du blir sett og bekreftet. Ofte har sjenerte mennesker lett for å holde seg i bakgrunnen og ikke bli sett for den man egentlig er. Tenk litt på hvordan du kan utmerke deg for å bli lagt oftere merke til.

7. Hold ut

Oppsøk situasjoner som føles slitsomme og ubehagelige. Vi vet at det høres dumt ut, men så fort nervøsiteten kommer, kan du tenke at den snart går over. Bli vant til følelsen og gjør det til noe positivt. Etter noen ganger kommer du til å oppleve at du føler deg mindre sjenert.

8. Ikke ha for høye forventninger

Ting tar tid. Ett skritt nærmere målet betyr ikke at du blir den personen som snakker med alle eller alltid er midtpunktet. Ta små steg og beveg deg i ditt eget tempo. Sakte, men sikkert blir du en mindre sjenert person.

Lykke til!

Kilde: Frida.se

Er du sjenert?