VÆR FORBEREDT: Mange drømmer om å ha et kjæledyr, men ikke alle tenker gjennom alt dét innebærer – noe som kan føre til at dyret ikke har det bra eller må omplasseres. FOTO: Scanpix
VÆR FORBEREDT: Mange drømmer om å ha et kjæledyr, men ikke alle tenker gjennom alt dét innebærer – noe som kan føre til at dyret ikke har det bra eller må omplasseres. FOTO: Scanpix Vis mer

dyr

Vil du skaffe deg husdyr? Tenk gjennom disse tingene først


TOPP: Et husdyr gir deg betingelsesløs kjærlighet og utallige hyggelige stunder – men det krevet også mye tid og penger.

Denne artikkelen ble først publisert hos Frida.se.

Derfor bør man virkelig tenke seg om før man skaffer seg både hund, katt, og alt mellom.

Et godt tips er å gå gjennom punktene under før du bestemmer deg!

Er du (eller personen du vil skaffe deg husdyr sammen med) allergisk?

For nei, det er faktisk ikke alltid sånn at man har funnet ut av det tidligere. Selv om du har vært i nærheten av for eksempel hunder før, kan det være at du merker allergien først når du har en hos deg døgnet rundt – og det er ikke rettferdig ovenfor dyret at det eventuelt må omplasseres i ettertid.

Da er det bedre å vite om allergien på forhånd, slik at du kan skaffe deg et allergivennlig husdyr. Med andre ord: Test deg/dere.

Er vennene dine allergiske?

Dessverre kommer nok ikke alle vennene dine til å elske husdyret ditt like mye som deg. Noen av dem kan være allergiske, mens andre kanskje er redde for dyr. Vær forberedt på at alle ikke har mulighet eller vil komme hjem til deg; dere får rett og slett bare møtes andre steder.

Finn den riktige typen husdyr for deg.

Selv om du er innstilt på å skaffe deg en viss type husdyr, betyr ikke det at det er dét dyret som passer best for deg. Alle husdyr har forskjellige personligheter, og krever varierende grad av omsorg. Gjør mye research i forkant, og vit hva som skal til for at dyret har det bra.

Vurder (sterkt) å adoptere.

Se om det finnes et husdyr du kan adoptere; det kan gjøre en enorm forskjell for dyret å få et kjærlig og stabilt hjem.

Har du råd?

Det er dyrt å ha husdyr – uansett om det er en hest, hund, eller mus. I tillegg til selve kjøpet av husdyret, bruker man store summer på mat, husdyrforsikring, veterinærbesøk, og lignende.

Pssst: I tillegg tar et husdyr ofte mer plass enn man tror.

Husdyret kommer alltid til å komme først.

Uansett hva slags vær det er eller hvilke planer du har, må husdyret være førsteprioriteten din. Må huden luftes eller kattesanden renses, er det dét som er dagens viktigste oppgave. Selv om det kan høres ut som en selvfølge nå, vil det mest sannsynlig være stunder hvor du skulle ønske hverdagen så annerledes ut – vær forberedt på det.

Endringer i ferieplaner.

Før kunne du bare dra på ferie når det passet deg – dét er det slutt på. Nå må du finne noen som kan passe husdyret ditt mens du er borte, og det er ikke alltid like lett! I tillegg kommer du garantert til å kjenne veldig på savnet...

Hvor bor du?

Stedet du bor, må være nogenlunde tilpasset husdyret du skaffer deg. Det er ikke forsvarlig å holde husdyr på områder som er for små for dem (dette er selvfølgelig relativt og kommer an på hva slags dyr det er snakk om).