TJEN PENGER I SOMMER: Begynn å lete etter sommerjobb allerede nå! Foto: Scanpix
TJEN PENGER I SOMMER: Begynn å lete etter sommerjobb allerede nå! Foto: Scanpix Vis mer

| søke sommerjobb

Slik kaprer du sommerjobben

Her er våre beste tips for å bli lagt merke til av arbeidsgiverne.

TOPP: Selv om det knapt har blitt vår, er det lurt å begynne å tenke på sommerjobb allerede nå - om planen din er å utnytte den lange ferien til å tjene inn litt ekstra cash!

Sjekk våre beste tips som sikrer deg sommerjobben:

Søknad og CV

Bruk god tid når du skriver søknaden. Å slurve med denne kan rett og slett koste deg muligheten til å få jobb. Skriv et utkast, og be gjerne foreldrene dine lese gjennom. Godt språk er viktig og skrivefeil skal det ikke være i en søknad. Sett også opp en CV, her skal du ramse opp utdanning og tidligere jobberfaring. Sjekk tipsene til hvordan du skriver en god CV.

LES OGSÅ: «Narnia»-stjerne skal spille i «Den lille havfruen» - se den spennende traileren her

Fortell verden at du er på jobbjakt!

Snakk med foreldre, naboer og venner. Fortell at du har lyst til å jobbe i sommer. En status på facebook hvor du forteller at du er på jobbjakt er heller ingen dum idé. Kanskje er det noen i din omgangskrets som har arbeid å tilby deg.

Sjekk lokalaviser og finn.no

Veldig mange bedrifter ansetter ungdommer i sommermånedene. Hvordan de utlyser disse stillingene varierer, men sjekk lokalaviser og finn.no etter ledige stillinger.

Gjør det selv!

IKKE be foreldrene dine ringe arbeidsgiver på vegne av deg - ring selv. Da fremstår du som voksen og seriøs.

LES OGSÅ: Nikes nye plus size-kolleksjon beskyldes for å fremme overvekt

Ikke vær kresen!

Drømmejobber krever ofte utdanning og lang erfaring, og som ung må man ofte nøye seg med enklere jobber. Brett opp ermene, ta den jobben du får og se på det som erfaring til å klatre videre i arbeidslivet.

Søk tidlig

Arbeidsplasser er avhengig av å tidlig avklare hvordan sommeren skal løses. Det er derfor allerede på høy tid å søke nå dersom du ønsker å jobbe i sommer.

Ta en telefon

Har du ikke hørt noe etter et par uker kan du trygt ta en telefon til arbeidsgiver. Spør hvordan de ligger an i ansettelsesprosessen. Dette viser bare at du er på hugget og at du er interessert i å jobbe.

LES OGSÅ: Derfor blir mange jenter kåtere når de har mensen

Vær forberedt

Husk at det er tusenvis av unge som kjemper om sommerjobber, så blir du innkalt til et intervju gjelder det å gjøre et godt inntrykk. Kle deg pent og forbered deg. Les litt om arbeidsplassen, gjør deg noen tanker om hvorfor de skal ansette akkurat deg. Forbered også noen spørsmål til arbeidsgiver, dette viser bare at du er seriøs og har gjort forarbeid.

Kontrakt og lønn

Har du fått en jobb? Da må du passe på at lønn og kontrakt er på plass. Selv om du er ung finnes det regler for hva du skal ha betalt (minstelønn) og regler for arbeidstid. Her kan du lese mer om hvilke rettigheter du har i sommerjobben.

LES OGSÅ: «Harry Potter»-stjerne brakk nakken i stygg ulykke

Denne saken har vært publisert på Topp.no tidligere, men er lagt ut på nytt til glede for nye lesere <3