GREIT Å VITE: Vi har samlet ti ting du bør vite om tamponger. FOTO: Scanpix
GREIT Å VITE: Vi har samlet ti ting du bør vite om tamponger. FOTO: ScanpixVis mer

Mensen

Kan man bruke tampong om natten?

10 ting alle jenter må vite om tamponger!


TOPP: Så var det på tide å snakke litt om tampongen!

Den brukes av millioner av jenter og kvinner verden over, men likevel kan den også skape litt av et hodebry. For kan den egentlig brukes om natten? Kan tampong brukes om du har mye utflod?

Og ikke minst, kan den sitte i når du er på do?

Det er mye man kan spørre seg når man skal i gang med å bruke tampong, og vi har forsøkt å svare på endel av de tingene dere antageligvis lurer på.

LES OGSÅ: Nick Jonas snakker ut om sine «gigantiske» brystvorter

TAMPONG: Visste du at det er lettest å sette inn tampongen når du sitter på huk? FOTO: Scanpix Vis mer

Under finner du ti ting du bør vite om tamponger!

1. Tampongen skal ikke gjøre vondt når du har den i. Dersom tampongen er satt riktig inn og så langt inn som det går, skal du ikke merke at du har den i. Får du vondt av den, er det lurt å enten prøve å føre den lenger inn i skjeden med fingeren din, eventuelt ta den ut igjen og prøve på nytt.

2. Det er lettest å sette tampongen inn riktig om du sitter på huk. Eventuelt om du står med et ben på do-lokket for eksempel. Tampongen skal dyttes rett og deretter litt bakover. Pust godt med magen og slapp av, så går det litt lettere.

3. Ha rene hender når du setter inn tampongen. For å unngå at bakterier sniker seg inn der nede, er det viktig at du vasker hendene godt før du setter inn en tampong og når du skal fjerne den. For å fjerne tampongen trekker du lett i tråden som er festet til den og som stikker ut fra skjeden.

LES OGSÅ: 5 teorier om fjerde og siste sesong av «SKAM»

4. En tampong kan ikke forsvinne inn i kroppen. Den kommer nemlig ikke lenger inn enn så dyp skjeden din er. Men dersom du opplever at du ikke finner tråden når du skal ta ut tampongen, kan forsøke å vente en stund til tampongen er helt full, da er det lettere å få tak i den med fingrene. Om det er helt umulig å få tak i den selv, bør du oppsøke lege.

5. En tampong skal helst ikke sitte i lenger enn 8 timer. Men det er lurt å bytte den når den er full, som for mange er hver tredje eller fjerde time.

6. ... Og det betyr at du kan bruke den om natten! Det er bare viktig at du setter den i rett før du legger deg og tar den ut så fort du våkner. Det kan for eksempel være lurt å sette på alarm når det er gått åtte timer, så du minsker risikoen for å få infeksjon som kan oppstå om tampongen sitter i altfor lenge av gangen.

7. Du kan gå på do med tampongen i. Det er fordi urinrøret og endetarmsåpningen din ikke er forbundet med skjeden – men et triks kan være å holde tampongtråden til siden når du tisser, så den ikke blir våt.

LES OGSÅ: 6 fantastiske tips som gjør onanering enda bedre

8. Og du kan fint bruke tampong når du bader. Blør du veldig mye, kan det være lurt å sette inn en ny før du hopper i vannet. Husk også å bytte tampong så fort du kommer opp fra vannet, fordi den da er blitt våt.

9. Bruk riktig størrelse. Tamponger kommer i flere størrelser, som betyr at du kan prøve deg litt frem til det som passer deg best. Blør du mye, kan en større tampong passe fint og til mindre blødninger finner du små tamponger.

10. Men ikke bruk tampong til utflod. Det er fordi tampongene er laget for å absorbere menstruasjonsblod, ikke utflod. Tampongene kan tørke ut slimhinnene dine og skape irritasjon om du bruker dem når du ikke har mensen.

Er du plaget av mye utflod, er det lurt å bruke truseinnlegg, og eventuelt bytte truse et par ganger ekstra hver dag.