KOSTER MYE: Nope, å ha mensen er slett ikke billig... FOTO: Scanpix
KOSTER MYE: Nope, å ha mensen er slett ikke billig... FOTO: Scanpix Vis mer

mensen

Så mye koster det å ha mensen

Du gjettet riktig: Å ha tante rød på besøk, æ'kke billig.

TOPP: De fleste av oss husker dagen vi fikk mensen. Kanskje husker du første gangen du kjøpte bind eller tampong også?

Det gjør vi!

I dag er det blitt en vane for oss å kjøpe inn sanitærprodukter fra tid til annen, men noe vi aldri har tenkt over, er hvor mye det egentlig koster oss – livet gjennom.

The Huffington Post har regnet seg gjennom de røde dagene, og KK.no har laget et tilsvarende regnestykke med norske priser.

(Pssst: I butikkene har man av og til rabatter, men her er det regnet med «vanlige» priser.)

LES OGSÅ: Guide: Slik finner du de erogene sonene på kroppen din

I snitt har jenter mensen 38 år i strekk. Gjennomsnittlig sett, får man mensen som 13-åring og mister den som 51-åring.

Det betyr at gjennomsnittskvinnen har 456 menstruasjoner i løpet av livet, som gir 2280 dager, hvis vi ser for oss at én periode varer i fem dager.

Ellers må det nevnes at det er forskjell på hvor mye man blør, og faktorer som alder og hva slags prevensjon vi velger, kan å spille inn. Det sier Mette Haase Moen, som er professor og overlege ved kvinneklinkken på St. Olavs Hospital, til KK.no.

Dermed vil totalsummen variere noe fra kvinne til kvinne.

LES OGSÅ: Derfor fikk superstjernen nesten sparken fra «Twilight»

OK, da setter vi i gang.

Tamponger: Dette er produktet kvinner flest bruker ved mensen – i følge Folkehelseinstituttet tar rundt 70% av kvinner i bruk tamponger under «jordbæruka».

Man bør skifte tampongen hver fjerde til åttende time, så vi kan ta utgangspunkt i seks timer, og gå for fire tamponger i døgnet i fem dager. Det blir totalt 20.

Dermed er det regnet ut, med utgangspunkt i snittprisen hos diverse dagligvarekjeder, at man bruker omtrent 9800 kroner på tamponger i løpet av livet.

LES OGSÅ: 16 følelser du garantert kjenner deg igjen i hvis du elsker helg

Bind: På hjemmesiden til Libresse, råder de kvinner til å bytte bind hver tredje eller fjerde time. I snitt bruker vi altså fire bind hvert døgn i fem dager; altså 20 bind.

Dermed er det regnet ut, med utgangspunkt i snittprisen hos diverse dagligvarekjeder, at man bruker omtrent 17.000 kroner på bind i løpet av livet.

Woooow! Vi har aldri trodd at mensen var billig, men at det skulle koste mye, dét var vi ikke forberedt på.

I tillegg ville summene blitt mye høyere dersom man la til kostnadene som spiller inn når man får skikkelig søtsug i PMS-perioden, smertestillende, nye truser... Pjuh.