DISKUSJON: Av og til er det vanskelig å være enig med moren sin... FOTO: Fotolia
DISKUSJON: Av og til er det vanskelig å være enig med moren sin... FOTO: Fotolia Vis mer

Mor

Krangler du med moren din?

Det er uungåelig å havne i en krangel med mødre fra tid til annen. Her er våre råd!


TOPP: Det er så godt som umulig å aldri havne i en krangel med moren din.

Kanskje handler det om det antrekket du kjøpte, som moren din ikke lar deg går med? Eller den nye kjæresten din som hun ikke «godkjenner»?

Eller, verst av alt, hva dere skal ha til middag?

LES OGSÅ: Disse vanlige søvnfellene bør du unngå

Vel, her setter vi det litt på spissen, men det er jammen sant også.

Vi kjenner oss i alle fall igjen; de minste – og største, så klart – ting kan potensielt utløse en diskusjon i et mor/datter-forhold.

Vi har samlet våre beste råd for å både unngå de mest unødvendige kranglene, og å takle dem i etterkant.

LES OGSÅ: Slik fjerner du all kløe fra ullgenseren din

1. Noen ganger vet mamma best. Kanskje høres det ut som en umulighet, men stol på oss; etter mange års erfaring har vi funnet ut at mødre ofte har rett – enten man vil det eller ikke.

Det kan være vanskelig å innrømme at moren din har rett (og noen ganger tar hun selvfølgelig feil også!), men det hun sier er mest sannsynlig bare rasjonelt. Vi er ganske sikre på at hun ikke faktisk prøver å ødelegge livet ditt.

Regelen om at du må være hjemme innen klokken ti, for eksempel? Den innførte hun nok ikke for å være slem, men for å passe på at du er trygg til enhver tid. De fleste grensene hun setter, settes kun for ditt eget beste – så prøv å husk det neste gang!

2. Tenk deg om. Både én, to og tre ganger. Er du virkelig sint på moren din fordi hun ba deg rydde rommet ditt eller du egentlig irritert fordi a) crushet ditt ignorerte deg i dag, b) du er kjempesulten, eller c) du har mye lekser å gjøre?

Ofte tar vi ut frustrasjonen vår på dem som står oss nærmest, i stedet for å takle det egentlige problemet.

Oooops! Krangelen har allerede skjedd... Hva gjør jeg nå?

3. Sett krangelen i perspektiv. Etter du har smelt igjen døren til rommet ditt, ta deg et par minutter og finn ut om krangelen er verdt all energien.

Tenk på alt det fine moren din har gjort for deg; kjøpte hun ikke nettopp de skoene du har hatt lyst på lenge til deg? Lagde hun ikke favorittmiddagen din i går? Sa hun ikke ja til å la deg dra på den bursdagsfesten neste helg? Ikke glem alle de gode tingene på grunn av én krangel.

4. Ro deg ned. Etter en stor krangel er det lurt å la hverandre være – en liten stund, i alle fall. Gå inn på rommet ditt og les favorittboken din, jogg en tur, ta deg en lang dusj.

Så snart man finner på noe annet og får krangelen litt på avstand, er det lettere å tenke ordentlig. Man blir klar for å ta opp tråden igjen, men denne gangen i form av en rasjonell og rolig diskusjon – i motsetning til frustrert roping fra begge sider.

5. Skriv dagbok. Enten man gjør det for hånd eller på en PC; skriv ned det du føler. Dette er en veldig enkel, men effektiv måte å hjelpe deg selv på. Ikke bare får du virkelig kjent på følelsene dine, men du får også bearbeidet dem mens du skriver. Finn frem pennen!