VAGINAEN: Det er utrolig mye underlivet vårt faktisk klarer, helt selv. FOTO: Scanpix
VAGINAEN: Det er utrolig mye underlivet vårt faktisk klarer, helt selv. FOTO: Scanpix Vis mer

underlivet

10 ting du ikke visste at vaginaen din kunne gjøre

Den kan forandre farge!

TOPP: Vagina, jentetiss, va-jay-jay, smultring...

Kjært barn har mange navn, er det ikke det man sier?

Uansett: De fleste av oss vet jo allerede at jenters underliv er sinnsykt komplekst og ganske... Vel, amazing, rett og slett.

Men – etter å ha lest denne lista her, sitter vi igjen åpen munn og stjerner i øynene. Vaginaen vår er faktisk helt utrolig kul.

LES OGSÅ: Slik finner du de erogene sonene på kroppen din

Sjekk ut alle de 11 tingene underlivet ditt faktisk klarer, helt selv.

1. Den renser seg selv. Når man har en klar og hvitaktig utflod, betyr det at vaginaen din er helt frisk, og at den «spyler ut» bakterier og gamle celler for å forhindre at ting som ikke skal inn i livmoren slipper inn.

Det er altså ikke nødvendig å vaske vaginaen med masse duft-såpe, det ødelegger bare den naturlige pH-balansen!

LES OGSÅ: Dette betyr drømmene dine

2. Den kan endre farge. Alle vet at va-jay-jays kommer i alle mulige former, farger og størrelser – men en ting som er litt gøy, er at vaginaen din faktisk kan bytte farge.

Dét kan for eksempel forekomme når man er seksuelt opphisset eller gravid. Også når vi damer kommer i overgangsalderen, kan vaginaen endre farge til litt.

3. Den kan bli større. Når du blir opphisset, strømmer blodet ned til vaginaen, og blodårene i skjeden blir utvidet, noe som gjør at underlivet vårt blir større.

4. Den kan bli sterkere. Om lag 1 av 3 kvinner opplever at musklene i bekkenet blir dårligere, noe som gjør at de sliter med urinlekkasje og blæreproblemer – men det som er så flott, er at du kan faktisk kan trene det opp igjen.

Du kan enten besøke bekkeunbunns fysioterapaut, eller gjøre øvelser alene (litt som å gå på treningssenter med vaginaen). Andre ting du kan gjøre, er å kutte ned på koffeinen, ikke drikke for mye vann og prøve å holde deg litt lenger mellom hver gang du skal på toalettet.

5. Den kan «snakke» til deg. Uansett om du har en baby i magen eller er i ferd med å få mensen, så kan vaginaen din «prate med deg» om noe er galt. Da kan du for eksempel merke at utfloden din forandrer seg, eller at du får mellomblødninger.

Legg merke til om ting endrer seg, og gå til en lege hvis det varer lenge og du blir bekymret.

Pssst: Det er viktig å huske på at i ungdomsårene, og tidlig tyveårene, er hormonene ofte i litt ubalanse, og det kan være mye endringer uten at det er noe farlig.
6. Den kan redde liv. I dag testes det ut om stamceller kan behandle pasienter med hjertesvikt. Disse stamcellene er hentet fra menstruasjonsblodet. Akkurat nå er det et eksperiment, men du vet aldri om det kommer en dag du faktisk kan hjelpe mennesker som lider av hjerteproblemer...

7. Det beskytter seg selv. Skjeden er ikke uendelig, så det er ingen sjanse for at en tampong, eller en kondom kommer til å gå seg heeelt vill. Vaginaen knytter seg til livmoren, men livmorhalsen er en barriere mellom de to, og det er ganske så vanskelig å få noe igjennom den lille åpningen som er der.

8. Den kan få fire forskjellige typer orgasme. For oss kan orgasmer deles inn i fire kategorier: klitoris, vaginal, blandet og multi.

Klitoris: Når du får orgasme, kun ved stimulering av klitors

Vaginal: En orgasme som kommer av vaginal penetrasjon.

Blandet: Når du får orgasme av klitorisstimulering og vaginalstimulering.

Multi: Når du får flere orgasmer etter hverandre i rask rekkefølge.

9.Du kan ha to av dem. Det er sjeldent, men det er faktisk mulig å bli født med to livmorhalser.

10. Den kan føde en baby. Trenger vi si mer?