Bomullstruser er det beste for underlivet ditt, fordi de puster godt! All Over Press

Ups, ikke gjør disse underlivstabbene!

Slik unngår du mystisk lukt, fukt og kløe ...

Det er ikke uvanlig at ting skjer der nede. Plutselig opplever du at utfloden din endrer seg eller at det klør litt mer enn vanlig. Det er ikke uvanlig og det kan være flere årsaker til at det skjer.

For eksempel kan hvit, klumpete utflod og kløe være tegn på en soppinfeksjon, eller grønnaktig, sterkt luktende utflod være tegn på en bakterieinfeksjon som kalles bakteriell vaginose. Verken sopp eller bakteriell vaginose er farlig, og begge deler behandles lett, men det er fortsatt plagsomt. Lær mer om utflod her!

Men dersom du stadig vekk opplever at sopp eller bakterieinfeksjoner dukker opp igjen og igjen, kan det være at underlivet ditt forsøker å si deg noe.

Her er fem tips for å holde underlivet ditt friskt og sunt!

1. Vask deg forsiktig der nede
Mange gynekologer (doktorer som er eksperter på underliv) anbefaler å droppe såpen helt og bare bruke vann. Om du ikke klarer det, er det viktig å bruke spesialsåper for underlivet. Intimsåper, som de gjerne kalles, har nemlig en pH-verdi som ligger tett opp til underlivets pH-verdi, i motsetning til de fleste vanlige såper. På den måten forstyrres ikke pH-balansen i underlivet ditt. Husk også å ikke såpe deg helt inn i skjeden, men bare vaske rundt!

2. Bruk bomullstruser
Mange truser i dag er i syntetiske stoffer, og disse kan virkelig skape ubehagelig fukt der nede fordi stoffet ikke puster nok. Bomull er derimot et naturlig stoff og puster, så du slipper den klamme følelsen som lettere fører til underlivssopp. Det kan også være lurt å styre unna veldig tettsittende bukser eller truseinnlegg i det daglige, fordi de også hemmer lufttilgangen og kan irritere.

Et annet tips er faktisk å sove uten truse på natten for å la underlivet ditt lufte seg skikkelig!

3. Vær bevisst hvilken vei du tørker deg
Jada, du har sikkert hørt det før, men vi må legge vekk på det igjen. Dersom du er på do og gjør nummer to, er det viktig at du tørker deg bakover. Om du tørker deg fra baken og forover, kan nemlig bakterier fra endetarmen fraktes til urinåpningen og skjeden din og skape krøll der nede. Blant annet kan urinveisinfeksjon og bakteriell vaginose oppstå. Så husk: Tørk deg bakover for å være på den sikre siden!

4. Unngå å gå lenge i vått badetøy
Det er en grunn til at moren din alltid har mast om at du må skifte bikini på stranden mellom hver gang du bader. Det er nemlig ikke lurt å gå rundt med vått undertøy. Så pass på å skifte til tørt så fort du kan. Dette gjelder også om du har blitt veldig svett etter trening - hopp i dusjen, tørk deg godt og ta på rent, tørt undertøy så fort du kan!

5. Skift tampong og bind ofte
Igjen handler det om at underlivet trenger å puste og unngå irritasjon. Så husk å skifte ofte når du har mensen. Spesielt viktig er det å skifte tampongen hver 4-6 time, og ikke la den sitte i lenger enn 8 timer.

Les også: Hvordan svette mindre! Unngå svetteflekker og vond lukt ...

Diskutér denne artikkelen

Velkommen til diskusjonen på Topp.no. Her kan du skrive det du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at du holder deg til temaet.

Vi fjerner innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger