VARIOUS
All Over Press

Fem ting du må vite om utflod

Nei - brun utflod er ikke unormalt!

Først og fremst; hva er utflod?

Utflod er noe som kommer i puberteten og er en slags smøring for skjeden dn, som beskytter slimhinnene fra å tørke ut og sørger for at skjeden holder riktig pH-verdi. pH-verdien bør være på syresiden, så holder den infeksjon og bakterier i sjakk.

Fem ting som er verdt å vite om utflod:

Den skal ikke lukte
Har du tyntflytende grå eller hvit utflod som har en ubehagelig fiskeaktig lukt, kan det være et tegn på bakteriell vaginose (skjedekatarr/ubalanse i underlivet). Du kan gå til en lege som vil da ta en utflodsprøve. For å behandle bakteriell vaginose må du gå på antibiotika.

Ikke bruk tampong
Tampong skal bare brukes under mensen. Dette er fordi tampongens absorberende egenskaper er beregnet på menstruasjon. Ved bruk mot utflod kan den tørke ut slimhinnene.

Den skal ikke være hvit og klumpete
Det er mange som opplever at utfloden er tykk og litt klumpete, eller «cottage cheese»-lignende som noen beskriver den som. Da kan det være du har soppinfeksjon, og kan kjennetegnes ved svie og kløe i skjeden. Du får reseptfrie soppmidler på apoteker, men det kan også være lurt å oppsøke en lege.

Klar utflod = «frisk» utflod
Men det betyr ikke at du trenger å bekymre deg for det hvite/gule som ligger i trusa. Utfloden er vanligvis blank, men kan bli hvit eller lysegul når den kommer i kontakt med oksygen. Rundt eggløsningen kan den oppleves som litt seigere.

Brun utflod er helt normalt
Om du har opplevd at utfloden er brun rett etter menstruasjon, er det ingen grunn til panikk. Det skyldes blødning som misfarger utfloden, og er siste rest av mensen som renses ut.

Utflod

Diskutér denne artikkelen

Velkommen til diskusjonen på Topp.no. Her kan du skrive det du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at du holder deg til temaet.

Vi fjerner innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger